Benieuwd wat een Neufer voor jou kan betekenen? Lees meer

Zoeken

Zoeken

Op werkvakantie met je collega’s, nuttig én fun!

Werkgeluk, je kan geen blad openslaan of je leest erover. Is het een hype die weer overwaait of zien bedrijven de cijfers echt stijgen met blije medewerkers? In Scandinavië is werkgeluk al langer een begrip. Vooral de Denen scoren hoog, en daarmee hun bedrijfsprestaties. Ook in Nederland kunnen we ons er niet meer van distantiëren. Ons land vergrijst en het aantal burn-outs neemt toe. Fitte en blije medewerkers zijn meer dan ooit een groot goed. Voor Neuf, een interim management- en adviesbureau in de ruimtelijke ontwikkeling, is werkgeluk één van de vijf thema’s waarop gestuurd wordt.

Jaren geleden maakte Neuf het al onderdeel van de bedrijfscultuur. Dit bureau gaat ver om werkgeluk bij medewerkers te faciliteren. Onlangs gingen alle collega’s op werkvakantie in Gorssel, om een week lang de verbinding op te zoeken met elkaar.

Waarom met elkaar op werkvakantie?
Mensen willen zich verbinden aan een organisatie, aan de missie en waarden én aan collega’s. Verbinding en betekenisvol werk leveren werkgeluk op. Bij Neuf zit dat in de basis al goed. “Wij selecteren mensen op basis van hun persoonlijkheid”, vertelt Hans van Dijk, ondernemer en oprichter van Neuf. “Als deze mensen elkaar zien, verbindt het altijd. En op een andere, leuke locatie ontstaat er wat extra’s, er gebeurt veel tegelijk.”

Een week op elkaars lip in een afgezonderde omgeving doet wat met mensen. De meeste professionals hebben hun eigen projecten, die ze bij de opdrachtgever uitvoeren. Het komt voor dat de collega’s elkaar weken achter elkaar niet zien. Door dit soort activiteiten ontmoeten mensen elkaar en blijven ze zich verbinden aan het bedrijf. Dat maakt dat iedereen zich onderdeel voelt van Neuf.

Kwaliteit zit in de verbinding
Ondanks de drukke agenda’s ervaart iedereen meer rust en energie tijdens de werkvakantie. Het nodigt uit om vaker korte pauzes te nemen en even een collega op te zoeken. Als je iemand overdag niet spreekt, kom je elkaar in de avond wel tegen. Er is geen druk en geen haast, want niemand hoeft weg. En ja, blijven slapen is echt van toegevoegde waarde. De dag begint met een gezamenlijke HIIT-training en een gezellig ontbijtje. Een perfecte start van de dag. Het hoort erbij om in die Achterhoekse bubbel te blijven. Alhoewel, de collega’s die in de avond naar huis gaan om voor de kinderen te zorgen, komen er de volgende ochtend verrassend makkelijk weer in.

Gepaste locatie
De locatie in Gorssel is niet voor niks gekozen. Het Noorse jachthuis ademt Scandinavisch werkgeluk. Er zijn voldoende slaapplaatsen voor alle collega’s en aan werkplekken geen gebrek. Zowel binnen als buiten kun je ervoor kiezen om je bij collega’s te voegen of je juist af te zonderen. Hans: “Er ontstaat veel ruimte voor informele afstemming. Door corona ontbrak dat voor langere tijd, dit is een soort inhaalslag.” Tussen het werken door kun je chillen in een hangmat, tafeltennissen en wandelen of fietsen in de prachtige groene omgeving.

Excelleren in vrijheid
Deze manier van ondernemen past bij onze tijd. Er wordt hard gewerkt én er is ruimte voor eigen ontwikkeling en plezier. Iedereen vult dat op zijn eigen manier in, wat bij hem of haar past. Door die ruimte te geven, komen mensen in hun kracht te staan. Excelleren in vrijheid noemt Neuf dat.

Volgend jaar weer? Daar zegt niemand ‘nee’ tegen.