Benieuwd wat een Neufer voor jou kan betekenen? Lees meer

Zoeken

Zoeken

Een betrokken omgeving

Als coördinerend omgevingsmanager betrekt Kati de omgeving bij het maken van ruimtelijke plannen. Ze houdt het overzicht, stemt af met - en adviseert projectteams op het gebied van participatie. Kati: “Door de omgeving in een vroeg stadium te betrekken, kunnen we plannen beter maken. Sommige projecten roepen in eerste instantie veel weerstand uit de omgeving op. Zo waren bewoners bij één van mijn eerdere projecten in Zuidas Amsterdam bang dat een gebied volgebouwd zou worden met kantoren. Om erachter te komen wat zij belangrijk vonden, organiseerden we bewonersbijeenkomsten. Het bleek dat er behoefte was aan meer groen. Dat heeft geresulteerd in een apart groenplan voor het gebied. Dit is een concreet voorbeeld van hoe gesprekken met de omgeving tot plannen kunnen leiden. Een project is nooit éénrichtingsverkeer. "

We doen het met elkaar
Kati: "Mijn rol is veelzijdig; ik hou het overzicht over meerdere projecten, zodat mensen niet belast worden met dezelfde vragen van een ander project. Daarnaast bedenk ik strategieën hoe we zoveel mogelijk mensen bij de plannen kunnen betrekken en werk ik veel samen met communicatieadviseurs. We hebben elkaar echt nodig. Maar ik ga ook graag naar buiten om in gesprek te gaan met de omgeving. Daar komen vaak verrassende ideeën van. Ik geloof erin dat we de kennis van de projectgroep én de lokale kennis nodig hebben om tot een beter plan te komen."

''Een project is nooit éénrichtingsverkeer.''

Kati

Een goed proces is het halve werk
Kati: "Participatie staat nog redelijk in de kinderschoenen. Door er met een strategische bril naar te kijken, kan ik een gedegen aanpak neerzetten. En dat zorgt er weer voor dat we dezelfde taal spreken. Zo’n aanpak kost tijd aan de voorkant, maar het is de investering waard. Want een tevreden omgeving levert niet alleen tijd, maar ook energie op. Het geeft iedere keer weer veel voldoening als dat lukt.”