Benieuwd wat een Neufer voor jou kan betekenen? Lees meer

Zoeken

Zoeken

Een nieuw gebouw voor EMA

Eind 2017 werd besloten om het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) naar Amsterdam te verhuizen. Deze beslissing volgde op het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten. Het nieuw te bouwen hoofdkantoor diende niet alleen binnen zeer korte tijd gerealiseerd te worden aan de Amsterdamse Zuidas, het gebeurde ook nog onder toeziend oog van de rest van Europa. Arjan van Neuf werd door het Rijksvastgoedbedrijf bij het project betrokken, deels als projectmanager en als contractmanager, om te helpen deze ogenschijnlijk onmogelijke opdracht tot een succesvol resultaat te leiden. 

Het gesprek blijven voeren
Arjan: "Het gebouw moest in grofweg de helft van de gebruikelijke tijd gerealiseerd worden. Hoe zorg je ervoor dat je met deze ambitieuze deadline de juiste dingen doet, en zorg draagt voor een optimale wisselwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? Dat kan alleen met een gedegen aanpak en als je bovendien continu het gesprek blijft voeren. En dat je weet welk gesprek je moet voeren. Het is van groot belang dat je signaleert wat er nodig is om de opdracht tot een succes te maken, en dat je je daarbij niet laat beperken door vaste procedures of protocollen. Het gaat nooit precies hoe je het verwacht. Daar moet je op kunnen reageren. Iedere keer weer.”

“Je kunt nog zo goed plannen, het gaat nooit precies hoe je verwacht. Daar moet je op kunnen reageren.”

Arjan

Vertrouwen als uitgangspunt
Arjan: “Uiteindelijk is het gelukt om met elkaar de nieuwe huisvesting binnen de gestelde deadline en met hoge kwaliteit te realiseren. Dat succes heeft bovenal te maken met een optimale samenwerking. Hoe krijg je die? Echte samenwerking lukt niet zonder vertrouwen. Het gaat erom vertrouwen als uitgangspunt te nemen.In elkaar als team en vertrouwen in de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Door verwachtingsmanagement en steeds het juiste gesprek te voeren ontstaat dat vertrouwen. En dan worden onhaalbare deadlines, toch plots haalbaar.”

Op 15 november 2019 leverde het Rijksvastgoedbedrijf het nieuwe kantoor op aan EMA.