Benieuwd wat een Neufer voor jou kan betekenen? Lees meer

Zoeken

Zoeken

Een groene woonwijk voor iedereen

Rondom het August Allebéplein in Amsterdam nieuw-west ligt een verdichtingsopgave. Het doel van deze klassieke gebiedsontwikkeling is om grotere gezinswoningen te realiseren voor sociale huur en middelhuurwoningen. Vincent is assistent projectmanager. Hij bewaakt het proces en is de  schakel tussen alle betrokken partijen. “In het verleden stond het August Allebéplein vooral bekend om rellen tussen bewoners en de politie in 1998”, vertelt Vincent. “Van daaruit ontstond het initiatief om de fysieke omgeving een boost te geven, zodat de kwaliteit van leven op straat verbetert. Het plein ligt naast het Rembrandtpark dus er is al veel groen wat het gebied aantrekkelijk maakt. En langs de metroring, de ringspoorzone, willen we het groen gebruiken voor de inrichting van een spoorpark."

Natuurinclusief karakter
Vincent: "op deze plek in de stad is nog redelijk wat ruimte voor nieuwe woningen. Er is vooral behoefte aan woonruimte voor grotere gezinnen. Maar ook de kleinste bewoners krijgen hier een plek. Zo is er een mooi gemaal neergezet met salamanderstenen, en zijn er vleermuis- en bijenkasten geplaatst. Het is de bedoeling dat de buurt een natuurinclusief karakter krijgt."

"Ook de kleinste bewoners krijgen hier een plek"

Vincent

Een diverse wijk
Vincent: "in mijn rol bewaak ik het proces en ben ik de communicator tussen de afdeling grondzaken, stedenbouw en het stadsdeel. Alle input vanuit de verschillende disciplines komt samen en wordt in het project verwerkt. Dat doe ik samen met de projectmanager en de projectleider grondzaken, én met de stedenbouwkundigen en planner. Ook voer ik gesprekken met bewoners om ze goed bij de ontwikkeling te betrekken. Of met ontwikkelaars over het bestemmingsplan. Het is heel divers, net als de projecten. Zo werk ik aan een woontoren met sociale huur voor jongeren, een woontoren met middeldure huurwoningen, een bouwblok voor ouderen, een L-vormig woonblok voor een woningcoöporatie, wat vrije sectorwoningen en een winkelplint die strakgetrokken moet worden. Kortom, een interessante opgave waarbij duurzaamheid, woonkwaliteit en verbinding hoog in het vaandel staan.”