Benieuwd wat een Neufer voor jou kan betekenen? Lees meer

Zoeken

Zoeken

Amsterdam centrum klaar voor de toekomst

De Nieuwezijds Voorburgwal was een wat verwaarloosd stukje stad in het centrum. Groot onderhoud en herinrichting was hier duidelijk op zijn plaats. Maar niet zonder de omgevingspartijen erbij te betrekken. Merel hield in haar rol als omgevingsmanager continu contact met de bewoners en ondernemers. Daardoor bleef de sfeer prettig, ondanks de overlast.

Veelzijdige buurt
Merel: “Het project duurde zo’n anderhalf jaar. Echt alles is aangepast, bovengronds én ondergronds. De werkzaamheden zijn in fases uitgevoerd. Ondanks dat was de impact op de omgeving groot. Om de overlast enigszins te beperken, namen we belanghebbenden zoveel mogelijk mee in de planning en stemden goed met ze af. Zo voerden we in bepaalde gebieden het werk sneller uit door langere dagen te maken, of we stopten juist op tijd om de bereikbaarheid te verbeteren. Zeker voor ondernemers was het pittig omdat de hele straat open lag. Gelukkig was er ook ruimte voor creativiteit en kon bijvoorbeeld een zandmassa voor een kroeg vanaf 16 uur gebruikt worden als terras en jeu-de-boules baan.

''Als stem van de omgeving maakte ik ze bewust van de impact van het werk''

Merel

Ik was het aanspreekpunt van - en de schakel tussen het project en de omgeving. Regelmatig liep ik bij ondernemers binnen in plaats van hen alleen per brief te informeren. Daardoor hoorde ik direct wat er speelde en vertelde hen wat er te gebeuren stond. Als stem van de omgeving maakte ik ze bewust van de impact van het werk. Zo konden we, vaak samen, naar oplossingen zoeken. Zichtbaarheid en persoonlijk contact zijn belangrijk. Daarom was ik sowieso één dag per week op locatie en organiseerde we eens in de twee weken bijpraatmomenten, zelfs in coronatijd.

Het is leuk om de stad met z’n allen een stukje mooier en beter te maken. Door de nieuwe inrichting is het een stuk aantrekkelijker geworden en ook het waterprobleem is duurzaam opgelost. De waterbuffering onder de bestrating van wegen is relatief vernieuwend, ook voor Amsterdam. Daar kunnen toekomstige projecten in de stad nog wat van leren.”